+381 60 680 8610 evidigitalagencija@gmail.com

Ako si zaljubljenik u digital onda znaš šta je digitalni marketing, društvene mreže, termini poput SEO (Search engine optimization), SEM (Search engine marketing), sponzorisane objave, analitika, WordPress itd

Izvor: Pixabay.com

U digitalnim medijima poput web sajtova, blogova, webinara, influensera postoji previše informacija na tu temu, pa možes da se osetiš “izgubljenim”.

Elem, hajde da uprostimo stvari.

Šta je digitalni marketing i zašto je važan?

Definicija digitalnog marketina je “to je skup marketinških aktivnosti koje koriste web kanale da razviju prodajnu mrežu, analiziraju tržište, predvide trendove i naprave ponudu za targetiranog potrošača.

Zadaci digitalnog marketinga uključuju SEO i SEM, ali isto tako uključuju i određene veštine i iskustvo u poznavanju Google Ads, Facebook i Instagram marketing, email marketing, poznavanje načina ulaska u prodajni levak, kao i to kako da “uvatimo” neki podatak od potencijalnog potrošača kako bi ga kasnije targetirali ili kako doći do influensera i ponuditi im affiliate saradnju.

Digitalni marketing je veoma važan, on je dodatak tradicionalnoj prodajnoj strategiji a nekada može biti i jedini. Zapravo, ako pogledamo e-commerce oni nemaju klasično prodajno mesto. Iz tog razloga nam je neophodan digitalni marketing kako bi privukli pažnju potrošača na taj web shop.

Trendovi u digitalnom marketingu

INFLUENSER MARKETING je najznačajniji i najispaltiviji oblik marketinga. Mnoge firme su počele da se oslanjaju na tu strategiju. Svaka saradanja sa influenserima vam može doneti dobit i svaki dinar koji se uloži u tu vrstu marketinga se višsetruku vrati.

VIDEO SNIMCI Video sadržaj beleži veliki rast poslednjih godina. U videu se nalazi sve ono što je potrebno za marketing i teskt i zvuk i vizual. Kod Facebooka i Instgrama postoje opcije za “LIVE” koje su danas veoma popularne. Time se približavate svojoj publici, a i opšte je oznato da svi vole da vide “sirov” materijal odnsono šta i ko se nalazi iza kamere.

KUPOVINA IZ FOTELJE Digitalni marketing je doveo do toga da svaku, skoro svaku, kupovinu možete napraviti iz fotelje. Takođe, kreiranjem web shop-va možete i zaraditi iz te iste fotelje. Može se reći da nas je time digitalni marketing malo i “razmazio”. Sve neophodno možete obaviti iz svoje kuće.

CHATBOTOVI Mnogo ljudi kada im se odgovori automatski, uz pomoć chatbotova, ubrzo odustanu od te kupovine. Većini se ne sviđa osećaj da pričaju sa mašinom. Međutim , ti chatbotovi sve više se razvijaju i velika je šansa da se u bliskoj budućnosti pojave chatbotovi koji će započeti i završiti neki proces sa klijentom koji će pritom imati manji osećaj da priča sa mašinom, odnosno približi će se senzibilitetu ljudi.

U digitalnom marketingu jednu te istu temu možete obraditi na različite načine. Dakle, nije neophodno pisati na neke još ne ispričane teme dovoljno je biti kreativan i to predstaviti na neki svoj način. Kod online prodaje , uspeh se nalazi u tome kakva će vam digitalna strategija biti. Ulaganje u digitalni markteting nikada nije trošak to je uvek investicija koja će vam se višestruko isplatiti. Digitalni marketing je svakako budućnost i uvek postoje neke promene , uvek se pojavljuje nešto novo što je “u trendu” zato uvek treba dograđivati svoje znanje i time uvek biti u korak sa zanimanjem budućnosti.