+381 60 680 8610 evidigitalagencija@gmail.com
pet kasika sa raznim zacinima i pored njih isto zacini

Kuvanje je za mene oduvek bio jedini kreativan posao u kući. Kuhinje su naši mali ateljei u kojima stvaramo mala naša umetnička dela. Da li je to po principu „šta imaš u frižideru“ ili si sebi dao oduška pa kupovao one čudne namernice od limunove trave do pinjola, sve se svede na kraju na isto- hrana za dušu i telo. Ne postoji u istoriji ona čuvena rečenica „hleba i igara“ da se u njoj ne krije jedna velika istina. Kuvanje je upravo to – igra, mašta, uklapanje različitih ukusa i boja. Kuvanje je i geografija, taj prenos namernica sa jednog na drugi kontinent je za mene uvek bio fascinantan. Kuvanje je i istorija, neki istorijski podaci kazuju da je kuvanje započelo pre 1,8 miliona godina (Filоgеnеtička analiza sugеrišе da su ljudski prеci vеrоvatnо izmislili kuvanjе jоš prе 1,8 miliоna dо 2,3 miliоna gоdina). Kuvanje je revolucija, industrijska revolucija je donela masovnu proizovodnju gotove hrane. Kuvanje je religija jer religija svojim zakonima i pravilima u ishrani takodje utiče na kulinarstvo. Moja kuhinja je kuhinja od srca. Kuvanje me relaksira, opušta, usrećuje i mene i moje goste.

rebarca sa povrcem na tanjiru

Zato je i kuhinja samo moje carstvo, gde sam ja gospodar prostora i vremena. Svaki recept je moja nova kompozicija, svaki kolač je moje nova slika, svaki složenac je moja nova knjiga. U svaki svoj recept unosim deo svoje duše, svog znanja, svog raspoloženja. Teška jela prvim kad sam neraspoložena. Laka jela, salate, paste, sitne kolače pravim kada želim da svoju sreću podelim sa svima. Uz svako jelo mora da ide dobro odabrano vino. Vino mora da dopunjuje hranu, da bude ona „višnja na torti“. Pre par godina sam bila u Italiji u jednom dvorcu na večeri koji je organizovao WTC. U prostoru sa stotinu stolova i stotinu ljudi, poslužili su nas sa 12 kurseva uz koje su služili dvanaest vrsta različitih vina. Uz svako jelo, donosili su drugo vino. Tada sam shvatila značaj vina koje se služi uz jelo. Tada sam shvatila i koliko je bitno da svoju hranu izložiš na trpezu koja je u skladu sa jelom koje služiš. Uvek vodim računa o stolnjaku, tanjirima, čašama, cveću…. Nekada davno napravila sam belu večeru, cela večera je bila bela, predjelo jaja u belom sosu, glavno jelo bela riba (deverika), sa pirinčem i malo šafrana( tu sam otstupila), desert beli kolač od kokosa. Naravno uz sve belo vino (Ukoliko želite savršenstvo uz ribu, rakove, školjke, potražite berbe ’95 ili ’96 i nekog od proizvođača: Jean Collet, Jean-Paul Droin, Verget, Jean Dauvissat, Louis Michel, Francois Reveneau, Rene et Vincent Dauvissat ili vino iz vinograda La Moutonne.)

Sve u svemu hrana nije zadovoljavanje samo fiziološke potrebe, hrana je uživanje, hrana je umetnost, hrana je umeće kombinovanja. Koliko uživam u spremanju hrane, toliko uživam i u njenoj pripremi. Život je kratak, ne propustite da uživate u onim stvarima koje su dostupne svima, kuvajteeeee

crno bela slika covek kako skida brasno sa ruku

Za više naših tekstova posetite naš sajt.