+381 60 680 8610 evidigitalagencija@gmail.com

“Jednom kad probaš leteti ,hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu,zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti”-Leonardo da Vinči

Slobodan poput ptice.
Izvor : Pixabay.com

Mnogo pre Leonarda da Vinčija, ljudi su želeli da osete slobodu koju svakim letom doživljavaju ptice.

Postoji nekoliko podvrsta tog, za mnoge, ekstremnog sporta. Počevši od paraglajdinga, padobrandstva preko speedfly, speedride i wingsuita.

PARAGLAJDING

Nesvakidašnji pogled.
Izvor : Pixabay.com

Paraglajding je najzastupljeniji barem na našim prostorima. Postoje klubovi kod nas koje obučavaju za taj sport ,obuke traju 6 meseci i nakon toga ste spremni za prvi let.

Potreban vam je blag do umeren vetar, veliko krilo, kondicija i naravno da slušate savete vašeg instruktora. Let može trajati i po nekoliko sati. Kada poletite ostaje Vam samo da uživate u magičnom prizoru ispod vas.

PADOBRANSTVO

Skakanje iz aviona u pokretu ? Hmmm? Treba se usuditi da izađete na upornicu aviona pri brzini od minimum 150km/h i u roku od 5 sekundi da skočite. Brzina kretanja vašeg tela u tom trenutku je brža od bilo kog automobila.

Osećaj slobodnog pada  je potpuni adrenalinski šok. Kod nas postoje brojne škole koje obučavaju buduće padobrance. Naravno, ukoliko nemate hrabrosti odmah sami da se upustite u sve to a želite da probate postoje i tandem skokovi. Tandem skokovi su skokovi sa instruktorom sa visine od 3000 m, gde vam nije potrebno nikakvo predznanje već samo spremnost da uživate u nesvakidašnjem momentu.

Skok sa instruktorom.
Izvor: Pixabay.com

SPEEDFLY I SPEEDRIDE

Sportovi novije generacije, ne tako zastupljeni kao prethodna dva ali isto tako uzbudljivi. Speedfly je, može se reći suprotan od paraglajdinga. Za njega vam je potreban jak vetar i dosta manje krilo.  Možete naći bilo koje brdo, ako imate povoljne uslove što se tiče vetra, poletećete veoma brzo i još brze sleteti u podnožje planine ili brda.

Speedride je rezervisan za zimske sportove. On se izvodi tako što imate krilo na sebi a i skije.Tako da istovremeno i skijate i letite. Može da vam se desi da preletite začuđene skijaše na stazi .

Speedride
Izvor: youtube.com

WINGSUITE

Ova disciplina nije  zastupljena na našim prostorima. Može se reći ,da nemamo uslove za taj sport. Letite uz pomoć odela koji je dizajniran tako da izgledate poput ptice. Uglavnom se skače sa velikih litica i leti se kroz vazduh,naravno za sletanje vam je ipak potreban padobran. Moguće su razne akrobacije u vazduhu i dosta vremena se provodi u slobodnom padu.

Let uz pomoć specijalno dizajniranog odela.
Izvor: youtube.com

Za šta god se odlučite od gore navedenih disciplina ,nećete pogrešiti ukoliko želite osećaj slobode i adrenalina.

Leteti kao ptica je zaista fenomenalan,jedinstven i neponovljiv osećaj.

Više tekstova možete pronaći na našem sajtu .